Dünya Kupası ve Japonya

Hepimizin bildiği gibi bu Dünya Kupası’nda maalesef ülkemiz yer alamayacak. Fakat Japon severlerin kalbi bu yaz Japon milli takımı için atacak. Bu yazımızda Japon milli takımının Dünya Kupası tarihini inceleyecek, bu yılki kadrosuna ve grubuna değinecek ve fikstürü de sunarak Dünya Kupası’na kendimizi hazır hale getireceğiz. Hazırsak başlayalım.

1998: İlk Deneme

Japonya’nın Dünya Kupası tarihi aslında çok da geri gitmiyor. Milli takım Dünya Kupası’na katılmayı çok kez denese de ilk kez 1998 yılında gruplara kalmayı başarabildiler. 98’de gruplara kalmayı başaran o ilk kadro aşağıdaki isimlerden oluşuyordu.

Teknik Direktör: Takeshi Okada

Oyuncular:

’98 Dünya Kupası’nda H Grubu’nda yer alan Japonya’nın rakipleri Arjantin, Hırvatistan ve Jamaika’ydı. Zor bir grupta yer alan Japonlar ilk maçlarında Arjantin’e 1-0 mağlub oldular. 2. maçlarında da yine aynı skorla Hırvatistan’a yenilen Japon milli takımı 3. maçlarında ise Jamaika’ya 2-1 mağlup oldu fakat gol atmayı başardı. Japon milli takımı adına Dünya Kupası’nda atılan ilk golü bugün artık jübile yapan Masashi Nakayama atmıştı.

Bu sonuçlarla Japonya grubunu 0 puanla sonuncu sırada bitirip kupaya veda ediyordu.

2002: Kendi Evinde, Kendi Sahasında

2002 Dünya Kupası’nı Güney Kore ile ortaklaşa düzenleyen Japonya bu nedenle elemelere bile katılmadan otomatik olarak Dünya Kupası’nda yer alıyordu. Ülkede büyük bir coşku ve beklenti vardı. Ülkemizin de katılıp üçüncülükle katıldığı turnuva iki ülke için de kuşkusuz en unutulmaz turnuvadır.

2002 Dünya Kupası’nda Japonya’nın kadrosu aşağıdaki oyunculardan oluşuyordu.

Teknik Direktör: Philippe Troussier

2002 Dünya Kupası’nda H Grubu’nda yer alan Japonya’nın rakipleri bu kez Belçika, Rusya ve Tunus’tu. İlk maçlarında Saitama Stadyumu’nda Belçika ile 2-2 berabere kalarak başladılar. Bu maçtan alınan 1 puan, Japonya’nın Dünya Kupası tarihinde aldığı ilk puan oluyordu.

İkinci maça daha moralli çıkan Japonya bu kez Yokohama’da Rusya’yı 1-0 mağlub ederek Dünya Kupası tarihindeki ilk galibiyet ve 3 puanını aldı.

Son maçında ise artık çok daha rahat olan Japonya zayıf rakibi Tunus’u Osaka’daki Nagai Stadyumu’nda 2-0 yenerek tarihinde ilk kez gruplardan çıkmayı, üstelik grubunda birinci olarak başardı.

2. tura ilk kez çıkan Japonya gibi ülkemiz de tarihinde ilk kez 2. tura yükselmişti 2002 Dünya Kupası’nda. Ve fikstür bu iki takımı karşı karşıya getiriyordu. Başından sonuna kadar dostluk içerisinde geçen bu unutulmaz maçı sonra Japonya’da oldukça ünlenecek olan İlhan Mansız’ın attığı golle biz alıyor, Japonya’nın 2002 hikayesini bitiriyorduk.

2006: Başarısız Bir Deneme

Almanya’da yapılan 2006 Dünya Kupası’na Japonya teknik direktör değişikliği ile katılıyordu. Teknik direktör koltuğuna efsanevi Brezilyalı oyuncu ve sonradan Fenerbahçe’nin de teknik direktörlüğünü yapacak olan Zico getirildi.

Japonya’nın 2006 Dünya Kupası’nda yer alan oyuncu kadrosu şu şekildeydi.

Teknik Direktör: Zico

F Grubu’nda yer alan Japonya’nın rakipleri bu kez Brezilya, Avustralya ve Hırvatistan’dı. Yine zor bir gruba düşen Japonlar ilk maçlarında mutlaka puan almaları gereken Avustralya’ya karşı 82. dakikaya kadar 1-0 önde götürdükleri maçı son 8 dakikada yedikleri 3 golle 3-1 kaybedince umutlar solmaya başlamıştı.

İkinci maçında Hırvatistan ile 0-0 berabere kalan Japonya gruptan çıkabilmek için Brezilya’yı devirmeliydi.

Son maçlarında teknik direktör Zico kendi ülkesi Brezilya’ya karşıydı. Bu onların kader maçıydı. 1-0 öne geçmeyi de bildi Japonlar. Fakat çok tecrübeli ve yıldız oyuncularla dolu Brezilya karşısında 4-1 mağlubiyet alarak grubu 1 puanla sonuncu sırada tamamlıyor ve Dünya Kupası’na veda ediyorlardı.

2010: Tekrarlanan Başarı

2010’da Güney Afrika’da gerçekleşen Dünya Kupası’na Japonya şu kadroyla katılıyordu.

Teknik Direktör: Takeshi Okada

Japonya bu kez E Grubu’nda Hollanda, Danimarka ve Kamerun’la eşleşiyordu. İlk maçlarında Kamerun’u 1-0 yenerek iyi bir başlangıç yaptılar.

İkinci maçlarını Hollanda ile oynayan Japonya güçlü Hollanda karşısında iyi direnmesine rağmen 1-0 mağlub oldu.

Japonya için Danimarka maçı artık kader maçıydı. Takım kazanırsa tarihinde 2. kez 2. tura yükselecekti. Öyle de oldu. Japonya 3-1 kazanarak 2. sırada yer larak 2. tura yükseldi. Maça frikiklerden gelen goller damga vuruyordu.

Japonya 2. turda Paraguay ile eşleşti. Normal süresi ve uzatmalar golsüz geçildikten sonra maç penaltılara kaldı. Japonlar Dünya Kupası tarihinde uzatmaya ve penaltılara giden ilk maçlarıyla karşı karşıyaydılar. Fakat maalesef penaltı atışları sonrasında gülen taraf Paraguay oluyordu. Japonya kupaya veda etti.

2014: Brezilya’da Yeni Umutlar

Japonya 2014’de de Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı ve artık oynayacakları maçları bekliyorlar. Bu yıl Brezilya’da gerçekleşecek kupaya takım şu kadroyla gidiyor.

Teknik Direktör: Alberto Zaccheroni

Kaleciler: Eiji Kawashima (Standard Liege), Shusaku Nishikawa (Urawa Reds), Shuichi Gonda (FC Tokyo)

Savunma: Masato Morishige (FC Tokyo), Yasuyuki Konno (Gamba Osaka), Yuto Nagatomo (Inter), Maya Yoshida (Southampton), Masahiko Inoha (Jubilo Iwata), Atsuto Uchida (Schalke 04), Hiroki Sakai (Hannover 96), Gotoku Sakai (Stuttgart)

Orta saha: Yasuhito Endo (Gamba Osaka), Keisuke Honda (Milan), Shinji Kagawa (Manchester United), Makoto Hasebe (Nuremberg), Hiroshi Kiyotake (Nuremberg), Hotaru Yamaguchi (Cerezo Osaka), Toshihiro Aoyama (Sanfrecce Hiroshima), Manabu Saito (Yokohama F. Marinos)

Forvet: Shinji Okazaki (Mainz), Yoichiro Kakitani (Cerezo Osaka), Yuya Osako (1860 Münih), Yoshito Okubo (Kawasaki Frontale)

Japonya bu yıl C Grubu’nda Kolombiya, Yunanistan ve Fildişi Sahili ile mücadele edecek. İşte maç fikstürü:

14 Haziran 2014 / Fildişi Sahili – Japonya

19 Haziran 2014 / Japonya – Yunanistan

24 Haziran 2014 / Japonya – Kolombiya

Milli takımımız belki bu yıl yine kupada yer alamayacak ama Japon severlerin kalbi bu maçlarda Japon milli takımının başarısı için atacak. Biz de Japan-Fans olarak Japon milli takımına başarılı bir Dünya Kupası diliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*